L’exposició La Gran Guerra en imatges 1914-1918 de fotografies de la primera guerra mundial procedents del Fons de l’Archivo General de Palacio està coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Obra Social Caixa Sabadell, coincidint amb el 90è aniversari de la fi de la Primera Guerra Mundial.
El fons de l’Archivo General de Palacio està format per prop de 4.000 positius arribats d’agències alemanyes, angleses i franceses, dels quals han cedit les 100 imatges més representatives per la seva qualitat com pel contingut històric o el dramatisme que se’n desprèn.

La selecció de les imatges

La selecció s’ha fet amb criteris de qualitat fotogràfica i d’interès històric, més enllà de les òptiques partidistes o de les finalitats propagandístiques que puguin implicar. En el seu conjunt, i des de la perspectiva actual, mostren la guerra en tot el seu dramatisme, sobretot per la possibilitat de confrontar les distintes mirades sobre uns mateixos fets.

La majoria de les imatges provenen de l’agència alemanya Bild-und-Film Amt (BUFA), antecessora de la productora UFA (Universum Film AG) i en alguns casos de l’agència londinenca Associated Illustration Agencies Ltd., i de la francesa Section Photographique de l’Armée. També hi trobem representats fotògrafs identificats com W. Braemer i Alex Podobinsky.

En definitiva, els criteris dels comissaris de l’exposició, Àngels Casanovas i Jordi Rovira i Port, s’han basat en el propòsit d’oferir un conjunt gràfic prou pictòric, documentat i potent, que informi dels fets històrics amb imatges gairebé inèdites o poc conegudes, però posant un especial accent en la utilització de la imatge com un instrument de guerra psicològica que evidencia una divisió etnocèntrica/europea i sovint manipulada de la conflagració mundial.

Fer memòria històrica

Pel Museu d’Història de Catalunya i l’Obra Social Caixa Sabadell aquesta exposició abunda en la seva voluntat de propiciar la memòria històrica, tal com ja han fet en anteriors mostres més directament relacionades amb l’entorn català i peninsular. En aquesta ocasió es tracta d’acostar al públic actual el testimoni d’una guerra que va marcar el salt definitiu entre els segles XIX i el XX, amb la pèrdua col•lectiva de la ingenuïtat i amb revolucions polítiques, socials i econòmiques que marcarien el món del futur.

Preu:

4€

Dates:

Del 2 de desembre de 2008 a l’1 de març de 2009

Lloc:

Museu d’Història de Catalunya
Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar)
08003 Barcelona

Com arribar-hi?

Pin It on Pinterest