El passat dia 15 de gener es va commemorar el setanta aniversari de l’últim dia de la Tarragona republicana. Amb motiu d’aquest capítol de la historia, el Palau de Congressos de Tarragona s’obre aquests dies al públic per mostrar les escenes d’un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil.

El dia 15 de gener de 1939, el fotògraf Robert Capa va sortir de Barcelona per la carretera de Valencia direcció Tarragona. El viatge era molt arriscat per ell i pels seus companys de professió que l’acompanyaven. L’aviació franquista bombardejava contínuament les poblacions de la zona i amartellava les carreteres per tal de dificultar la retirada republicana. Tot i això, Capa va aconseguir arribar fins la Rambla Nova de Tarragona, just des de on es podia divisar al exèrcit nacional pujant per l’avinguda Ramon i Cajal amb l’objectiu d’ocupar la ciutat. D’aquests fugien els refugiats i ho feien en direcció Barcelona, per la Nacional 340. El geni de la càmera va captar escenes d’aquell lamentable dia tant en la comarca del Tarragonès como en la del Baix Penedès, Alt Penedès i Garraf.

Un total de 30 fotografies, de les 101 que va captar Capa en aquella ocasió, s’exhibeixen aquests dies. Aquestes imatges són un testimoni de primera mà de la tragèdia que aquestes quatre comarques van viure els últims dies de la guerra. La mostra representa un homenatge a Capa però, sobretot, un memorial en record dels milers de catalans que van ser víctimes de la guerra i de la dictadura feixista.

capa

+info

Preu:

Entrada Lliure

Dates:

15 de gener de 2.009 a 28 de febrer de 2.009

Horari:

De dimarts a diumenge, de 11h a 14h i de 17h a 20h.

Lloc:

Palau Firal i de Congressos de Tarragona
Arquitecte Rovira, 2
43001 Tarragona
Tlf. 977 24 55 77

Com arribar-hi?

Pin It on Pinterest