La fotògrafa Mariona Giner divulga la cultura i les tradicions gitanes de les comunitats catalana, anglesa i sevillana en l’exposició “Mariona Giner. Retrat de família” que presenta, del 19 de febrer al 13 d’abril de 2009, a “La vitrina de la fotògrafa” del Palau Robert de Barcelona.
L’acte d’inauguració tindrà lloc dimecres vinent, 18 de febrer, a les 19.30 h, i comptarà amb la presència de la directora de la Fundació Photographic Social Vision, Silvia Omedes, que farà la presentació de la vitrina i la del director general de Difusió Corporativa de la Generalitat, Jordi Fortuny.
A través de la fotografia, “Mariona Giner. Retrat de família” vincula diferents projectes culturals que relacionen les citades comunitats entre elles. Aquesta vinculació, com Mariona Giner explica, “es reflecteix en la imatge, però fins i tot transcendeix més enllà de l’exposició”. En la mostra, la fotògrafa també explora el paper de la família a través de diferents comportaments culturals de les tres comunitats romaní i dels nexes que uneixen els nuclis socials de totes tres.
Segons Mariona Giner, el títol de la selecció, Retrat de família, “fa referència al nucli domèstic com a lloc en el qual hauríem de ser nosaltres mateixos, sense la preocupació del que pensaran o diran els altres. És en aquest context on trobo les persones en la seva condició més entranyable, pentinats o despentinats, descansant o de festa, cansats o treballant, contents o enfadats. En definitiva, en situacions que ens igualen a tots”.
La fascinació per allò que distingeix les persones, però que al mateix temps les fa semblants, acompanya Mariona Giner des de la infància en el país on va néixer i es va criar: Anglaterra. Després d’estudiar fotografia a Barcelona va especialitzar-se en fotoperiodisme. Entre el 1992 i el 1997 va investigar el llenguatge formal del fotoperiodisme amb un treball sobre diverses famílies gitanes que vivien en barraques als afores de Mataró, i un altre sobre dones recluses a la presó de Wad-Ras a Barcelona. Entre el 1997 i el 2001 va tornar a Anglaterra per estudiar Belles Arts amb un interès creixent pels estereotips, tant socials com fotogràfics, la qual cosa l’apropa a un discurs més conceptual relacionat amb els ideals de comportament i presentació física de les persones i el seu entorn. Com a parèntesi de la fotografia, durant el 2008 dirigeix un documental sobre els 40 anys de la banda de jazz La Locomotora Negra, que s’estrenarà enguany.

Mariona Giner ©

Preu:

Gratuït

Dates:

Del 19 de febrer al 13 d’abril

Horaris:

Dilluns a Dissabte de 10 a 19 h.
Diumenges de 10 a 14.30 h.

Lloc:

Palau Robert
Centre d’Informació de Catalunya
Passeig de Gracia, 107
08008 Barcelona
Tel 93 238 80 91/92/93

Pin It on Pinterest