Maria Espeus (Boras, Suècia 1949) exposarà, entre el 17 d’abril i el 14 de juny de 2009, el treball Roda Kvarn en “La vitrina de la fotògrafa”, amb el suport de la CAM (Caja Mediterráneo). L’acte d’inauguració de la mostra tindrà lloc el dijous 16 d’abril al vespre, i comptarà amb l’assistència de la mateixa fotògrafa i de l’escriptor Norberto Chaves, que farà una glossa de la trajectòria professional d’Espeus.

Roda Kvarn és el nom d’una sala de cinema de la ciutat natal de Maria Espeus, Boras, on es va desvetllar la seva fascinació per les imatges. Unes imatges que li descobrien un món diferent del que coneixia, malgrat que la perfecció cinematogràfica les dotés d’una certa monotonia. Era un món encara reduït, circumscrit entre la ciutat de Boras i Varberg, el petit poble d’estiueig d’Espeus, vora el mar.

En plena adolescència, Maria Espeus marxa del seu país. Amb el pas dels anys, el que va començar com una afició es transforma en la seva professió. Així, entre 1971 i 1976 viu i treballa a Paris. I l’any 1977 fixa la seva residència a Barcelona, on encara viu.

D’aleshores ençà, Maria Espeus ha tornat alguna vegada a la ciutat on va néixer i n’ha pres també algunes instantànies. El gruix principal del material que presenta a la vitrina del Palau Robert està format pel reportatge fotogràfic realitzat en el seu darrer viatge a Suècia, l’estiu de l’any 2008.

Segons Maria Espeus, les imatges que es mostren a la vitrina es poden considerar d’aquesta manera: “Una al·legoria del retorn a una Ítaca personal. Com el viatge metafòric a una illa que em transporta inevitablement a la meva infantesa i als inicis del que avui és la meva professió. I on al centre de tot plegat s’hi troba el “Roda Kvarn”, una autèntica caixa de somnis per a mi”. No obstant això, l’autora explica que, més que nostàlgia, aquest darrer retorn a Boras “em va produir sobretot estupor, perquè vaig constatar que les imatges actuals no es diferencien gens ni mica d’aquell món que vaig abandonar fa tants anys i en el qual avui sembla que s’hagi aturat el temps”.

Datos del evento


Inicio del evento: 17/04/2009 – Inauguració 16/04/09 al vespre
Fin del evento: 14/06/2009
Lugar del evento – Palau Robert – Centre d’Informació de Catalunya


País: España
Provincia: Barcelona
Población: Barcelona
Dirección: Passeig de Gracia, 107 – 08008 Barcelona

Pin It on Pinterest