L’excusa d’anar a rodar el documental “Retorn al país de les ànimes” a terres africanes, més concretament a Costa d’Ivori, m’ha fet conèixer un país i una cultura en perill d’extinció. L’animisme o Bossonism, creença ancestral que va començar a desaparèixer al principi de les colonitzacions amb l’arribada al continent de noves religions com el catolicisme, ara es practicada per una petita part de la població tant a Costa de Marfil, com a d’altes països africans.

En antics poblats com Bettié y Arrá encara s’hi celebren cerimònies al peu de majestuosos arbres, tipus Ceibas, anomenats formages. Aquests arbres, segons els animistes, son habitats per divinitats, genís, que és manifesten en les cerimònies al ritme frenètic d’antics tambors, sent cavalcants (posseint) pels Komians o sacerdots. Aquests atenen diferents tipus de problemes o malalties que puguin afectar a la comunitat. Alguns ritus es celebren per donar pas a un nou nivell de coneixement de l’iniciat, fins a la seva entronització en un Komian, després de set anys. D’altres, com en el cas del poble d’Ande, a les cerimònies es purifica espiritualment a través dels “rentats místics”

El viatge acaba en un altre àmbit molt diferent d’on va començar. Gana va ser el nostre destí. A Elmina, a peu de platja, s’hi troba el Castell d’esclaus que rep el nom del mateix poblat . Construït pels Portuguesos al segle XV, i utilitzat per la gran majoria de regnats de l’antiga Europa per portar esclaus al continent americà, formà part del procés de canvi que va patir l’animisme vers a altres formes religioses,com la Santería o el Candonblé, en el nou continent.

“Retorn al país de las ànimes”, es un documental amb part de ficció, dirigit per l’escriptor i fotògraf Jordi Esteva, amb direcció de fotografia d’Albert Serradó, el tècnic de so Jordi Tresserres i Jordi Vendrell com a càmera. L’actor principal, que sense la seva col·laboració res hagués estat possible, és Yeó Dauley.


Datos del evento


Inicio del evento: 01-06-2009
Fin del evento: 30-06-2009
Lugar del evento – FotoEspai –


País: España
Provincia: Barcelona
Población: Barcelona
Dirección: C/ Coroleu, nº 74

Pin It on Pinterest